We build great technology companies
NL-3721 AK Bilthoven
Stuur een e-mail
De afgelopen jaren hebben de meeste grotere IT-spelers van Nederland geen enkele groei dan wel waardecreatie gekend. Voorbeelden zijn KPN (Getronics), Ordina, Logica, InterAcces, Simac en Qurius. Afas is één van de weinige IT-aanbieders op de Nederlandse markt die daar over een langere periode wel in slaagt. Kennelijk slagen maar weinig spelers er in om structurele groei te bewerkstelligen. In het verlengde daarvan: vraag aan een manager of ondernemer om een plan te maken voor het verlagen van 10% van de kosten en de meeste komen met het juiste plan. Als je vraagt om met een plan te komen dat leidt tot meer dan 10% omzetgroei, dan is zo’n plan geen vanzelfsprekendheid meer.
Waarom is groei is zo moeilijk?
Een turn-around kun je nog uitvoeren met een goede score op alleen de competenties onder c en e. Groei heeft echter aanvullende competenties nodig. Daarom zijn er maar zeer weinig managers en ondernemers die zowel goed kunnen saneren als kunnen bouwen.
Door de bovenstaande redenen is het risico dat gemoeid is met groei veel hoger dan in een niet-groei situatie of zelfs in een turn-around. Bij een turn-around is de ergste consequentie dat – bij het teveel aandacht schenken aan efficiency – er omzetkansen worden gemist. Echter, deze zogenaamde opportunity kosten zijn moeilijk te bepalen, laat staan te meten. Ondernemers en managers worden hier vaak niet op aangesproken. De risico’s van groei kunnen zeer groot zijn. Wanneer groei slecht gemanaged wordt kan dit zelfs leiden tot de ondergang van het bedrijf.