We build great technology companies
NL-3721 AK Bilthoven
Stuur een e-mail
Elke universiteitsstad in Nederland kent inmiddels zijn eigen incubator en een eigen start-up programma. De onderliggende trend is dat ondernemerschap in Nederland steeds populairder wordt. De afgelopen jaren waren het vooral de ZZP-ers die vrijwillig of onvrijwillig kozen voor een meer autonoom bestaan. Nu zijn het vooral studenten die bewust kiezen om hun eerste stappen op het ondernemerspad te zetten. Als coach van een 2-tal startup programma’s zie ik bij veel studenten en afstudeerders dat het inmiddels “cool” is om ondernemer zijn. Was het voorheen vooral statusverhogend als je je carrière kon starten bij een van de grote multinationals, nu wordt de nieuwe generatie veelal geïnspireerd door ondernemersiconen zoals Steve Jobs, Mark Zuckerberg, en Larry Page. En recent vooral door Elon Musk, de ondernemer achter Tesla, SpaceX en SolarCity en als model voor “Iron Man”. De succesvolle ondernemer als nieuwe richtbaken en inspiratie.
Naar mijn mening is dat een goede ontwikkeling voor de Nederlandse economie. De bijdrage van de midden- en kleinbedrijven aan de groei van de Nederlandse economie is namelijk kleiner geworden (Panteia, 2015). De daling is vooral te wijten aan de periode tussen 2008 en 2011. De economische crisis had duidelijk een grotere invloed op de midden- en kleinbedrijven dan de grote bedrijven. Voor de crisis was het MKB dé grote ‘banenmotor’, maar de crisis bracht vooral veel MKB’ers in de problemen met veel banenverlies als gevolg. Met nieuw ondernemerschap moet het MKB weer de banenmotor kunnen worden.
Wel is mijn indruk dat het romantische beeld dat kleeft rondom ondernemerschap overheerst bij de kandidaat-ondernemers. De disruptie en de impact bij het grote publiek van AirBnB, Uber, Whatsapp, Spotify – om er maar een paar te noemen – is zeker inspirerend. Maar veel starters lijken zich niet te beseffen dat de succesvolle startups een minuscule doorsnede zijn van alle ondernemers die enthousiast aan hun ondernemersavontuur begonnen maar uiteindelijk niet het verwachte succes realiseerden. Voor elke Instagram zijn er honderden look-a-likes geweest die het niet hebben gehaald. Op zich niet erg, als de reality shock bij de eerste beste tegenslag dan maar niet te groot is. Natuurlijk geeft ondernemerschap een bepaalde vrijheid en autonomie van handelen. Echter, deze kan alleen maar duurzaam worden gerealiseerd door hard en slim te werken. Een succesvolle onderneming bouw je nu eenmaal niet tussen “de bedrijven door”. Ondernemer zijn is geen parttime commitment, maar vergt naast moed vooral ook doorzettingsvermogen. Er is – vrees ik – geen “short cut to success”.
Auteur:
Ronald Wissink, Managing Partner Value Creation Capital B.V.
E: r.wissink@valuecreationcapital.com
W: www.valuecreationcapital.com