Goed bedrijf wordt gekocht, niet verkocht

Volgens ondernemer, spreker en bestseller auteur Michiel Muller verkoopt een ondernemer in het jaar 2020 gemiddeld binnen tien jaar zijn bedrijf.

Nu is dat nog vijftien jaar. Wij doen volgens Muller dus steeds sneller ons bedrijf van de hand, en daar dien je als ondernemer rekening mee te houden.

Het bleek de rode draad tijdens de Nationale Overname Dag, waar ik vorig jaar te gast was. Zelf predik ik het ook graag: “Bouw je bedrijf alsof je het verkoopt”. Daar zit wel een nuance in. Je hoeft je bedrijf niet actief op de markt te brengen, met een bordje ‘Te Koop’ erop. Zorg er echter wel voor dat je het bedrijf zo transparant en simpel als mogelijk bouwt. Dat is niet alleen voor jezelf veel prettiger, maar je operatie wordt er ook nog eens veel efficiënter van. Het komt ten goede aan je winst of groeimogelijkheden.

Ondernemer en technologie investeerder Aldebert Wiersinga bracht het goed: “Goede bedrijven worden niet verkocht, maar gekocht”.

Simpel

Het transparant en simpel houden van je onderneming heeft enorm veel voordelen als je snel wilt groeien. Dat bleek bijvoorbeeld bij de subsidie specialisten van de Rijksoverheid. Zij hebben tientallen soorten garanties en subsidies voor alle fasen van een groeionderneming beschikbaar. Zijn die miljoenendeals met de overheid ingewikkeld? Helemaal niet. Het team heeft dat binnen drie weken voor je in orde gemaakt. Maar toch duurt een gemiddelde aanvraag zo’n driekwart jaar. De vertraging zit hem in intern gedoe bij de ondernemer zelf. De ambtenaar die op de ondernemer moet wachten, dat is toch de omgekeerde wereld.

Advies

Of jij binnenkort je bedrijf verkoopt, dat is natuurlijk nog maar de vraag. Mijn ultieme advies is om iedere dag van je mogelijkheden als ondernemer te genieten en die verkoop nog even uit je hoofd te zetten. Maar bouw je bedrijf wel wel alsof je het verkoopt, dan geniet je er wellicht een intenser van.

Deze post verscheen op NUzakelijk.

 

Auteur:

Sebastiaan Hooft is de oprichter van een aantal ondernemingen, en is voor al deze organisaties actief geweest in het management of raad van bestuur.
Sebastiaan stond jarenlang in de ‘Deloitte Fast 50′ en Quote ‘Jonge Rijkenlijst’. US News noemde hem in 2014 ‘Een consequent succesvolle Nederlandse ondernemer’.
In 2008 heeft Sebastiaan Maschile Ventures opgericht, een boutique venture capital bedrijf. Vanaf 2012 is ‘Entrepreneur in Residence’ bij twee accelerator programma’s en werk hij aan een opleiding ‘Top Entrepreneurship’ bij Nyenrode University.
Sebastiaan mentor van top ondernemers en reist hij de wereld over om te spreken en te schrijven over ondernemerschap en gezondheid. Hij woont zowel in Amsterdam, als in zijn geliefde stad San Francisco. In de afgelopen vier jaar studeerde hij aan de Universiteit van Navarra en Stanford University. Hij is een SCAE gecertificeerd Roast Master, DJ en heeft een FIA Club Race Driver licentie.

https://www.linkedin.com/in/sebastiaanhooft

http://twitter.com/sebastiaanhooft

Uw email zal niet getoond worden op de website.